Żywienie
Żywienie w naszej placówce to nie tylko prawidłowo zbilansowana codzienna dieta w ofercie. W przestrzeni żywienia istnieją:
- Klub sztuki prawidłowego żywienia: “Wiem co jem” ze swoją stroną na Fb,
- Strona tematyczna w internecie pt. „Żywieniowiec radzi”.
Te przedsięwzięcia prowadzi wychowawca a jednocześnie mgr inż. Żywienia Człowieka Marzena Walczuk .
Klub i strona powstała z zamiarem zainteresowania młodego pokolenia i nie tylko, dziedziną nauki jaką jest żywienie człowieka.
Klub działa stacjonarnie w Internacie X LO w Białymstoku. Opiekun Klubu prowadzi stronę na FB, do której dostęp jest otwarty. Spotkania z młodzieżą pod opieką wychowawcy mają na celu:
· Promocję zdrowego stylu życia w tym żywienia
· Popularyzację zasad prawidłowego żywienia
. Kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych
Wychowankowie podczas spotkań i studiując zalecane strony :
- kształcą i doskonalą swoje umiejętności korzystania z rekomendowanych stron i omijania stron nie sprawdzonych nawet niebezpiecznych,
- planują jadłospisy zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia,
- rozumieją zagrożenia dla zdrowia wynikające z niewłaściwego stosowania diet odchudzających i preparatów czynnych,
- umieją rozpoznać szkodliwe dodatki do żywności, a podczas robienia zakupów czytają informację żywieniową na produkcie i świadomie dokonują wyboru,
- uczą się także nakrywać i dekorować stoły na różne okazje,
- biorą udział w pokazach, konkursach kulinarnych organizowanych w internacie.
Młodzież w internacie jest instruowana o sposobach przechowywania żywności, aby ta nie stała się zagrożeniem dla zdrowia.
W internacie mamy do dyspozycji aneks kuchenny pod nazwą „Kuchcik”. Dbamy tam o porządek i czystość. Aneks wyposażony jest w kuchnię i piecyk elektryczny, kuchnię mikrofalową. Przygotowany posiłek można zjeść przy bufecie lub przy stole. Tu wychowanek może doskonalić swoje umiejętności kulinarne. Powstają tu dzieła sztuki. Ciekawe przepisy zbierane są w naszej specjalnej „Księdze kucharskiej”.
Raz w roku organizowany jest konkurs kulinarny, gdzie pasjonaci gotowania mogą zmierzyć się ze sobą zawsze w miłej i przyjaznej atmosferze.
W klubie opracowujemy zakres obowiązków osoby dyżurującej w stołówce ucząc się tym samym samoobsługi. Śniadania i kolacje serwowane są w bufecie szwedzkim. Dbamy również o okolicznościowy wystrój naszej stołówki. Przed Świętami Bożego Narodzenia klub dekoruje ją do wieczerzy wigilijnej, która zawsze jest najważniejszą wspólną uroczystością naszej społeczności.
Klub ma wpływ na sektor żywienia w internacie. Przeprowadzamy ankiety zadowolenia z pracy stołówki i jadłospisu. Wyniki omawiamy z Panią Kierownik internatu.
Płaszczyzna żywienia jest otwarta na każdego Wychowanka i Jego pomysły. Zapraszamy serdecznie.
Marzena Walczuk