f

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore. Excepteur sint lorem cupidatat.

You may like:

Image Alt

Żywienie

Żywienie

Żywienie w naszej placówce to nie tylko prawidłowo zbilansowana codzienna dieta w ofercie. W przestrzeni żywienia istnieją:

  1. Klub sztuki prawidłowego żywienia:  “Wiem co jem” ze swoją stroną na Fb,
  2. Strona tematyczna w internecie pt. „Żywieniowiec radzi”.

Te przedsięwzięcia prowadzi wychowawca a jednocześnie mgr inż. Żywienia Człowieka Marzena Walczuk .
Klub i strona powstała z zamiarem zainteresowania młodego pokolenia i nie tylko, dziedziną nauki jaką jest żywienie człowieka.
Klub działa stacjonarnie w Internacie X LO w Białymstoku. Opiekun Klubu prowadzi stronę na FB, do której dostęp jest otwarty. Spotkania z młodzieżą pod opieką wychowawcy mają na celu:

·         Promocję zdrowego stylu życia w tym żywienia

·         Popularyzację zasad prawidłowego żywienia

. Kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych

Wychowankowie podczas spotkań i studiując zalecane strony :

  • kształcą i doskonalą swoje umiejętności korzystania z rekomendowanych stron i omijania stron nie sprawdzonych nawet niebezpiecznych,
  • planują jadłospisy zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia,
  • rozumieją zagrożenia dla zdrowia wynikające z niewłaściwego stosowania diet   odchudzających  i preparatów czynnych,
  • umieją rozpoznać szkodliwe dodatki do żywności, a podczas robienia zakupów czytają  informację żywieniową na produkcie i świadomie dokonują wyboru,
  • uczą się także nakrywać i dekorować stoły na różne okazje,
  • biorą udział w pokazach, konkursach kulinarnych organizowanych w internacie.

Młodzież w internacie jest instruowana o sposobach przechowywania żywności, aby ta nie stała się zagrożeniem dla zdrowia.

        W internacie mamy do dyspozycji aneks kuchenny pod nazwą „Kuchcik”. Dbamy tam o porządek i czystość. Aneks wyposażony jest w kuchnię i piecyk  elektryczny, kuchnię mikrofalową. Przygotowany posiłek można zjeść przy bufecie lub przy stole. Tu wychowanek może doskonalić swoje umiejętności kulinarne. Powstają tu dzieła sztuki. Ciekawe przepisy zbierane są w naszej specjalnej „Księdze kucharskiej”.

Raz w roku organizowany jest konkurs kulinarny, gdzie pasjonaci gotowania mogą zmierzyć się ze sobą zawsze w miłej i przyjaznej atmosferze.

W klubie opracowujemy zakres obowiązków osoby dyżurującej w stołówce ucząc się tym samym samoobsługi. Śniadania i kolacje serwowane są  w bufecie szwedzkim. Dbamy również o okolicznościowy wystrój naszej stołówki. Przed Świętami Bożego Narodzenia klub dekoruje ją do wieczerzy wigilijnej, która zawsze jest najważniejszą wspólną uroczystością naszej społeczności.

Klub  ma wpływ na sektor żywienia w internacie. Przeprowadzamy ankiety zadowolenia z pracy stołówki  i jadłospisu. Wyniki omawiamy z Panią Kierownik internatu.

     Płaszczyzna żywienia jest otwarta na każdego Wychowanka i Jego pomysły.  Zapraszamy serdecznie.

Marzena Walczuk