Spis treści:
Klub żywienia w internacie istnieje pod hasłem: „Sztuka prawidłowego żywienia”. Spotkania z młodzieżą pod opieką wychowawcy mają na celu:
· Promocję zdrowego stylu życia
· Popularyzację zasad prawidłowego żywienia
Wychowankowie podczas spotkań:
- kształcą i doskonalą swoje umiejętności korzystania z tablic wartości odżywczych produktów,
- planują jadłospisy zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia,
- rozumieją zagrożenia dla zdrowia wynikające z niewłaściwego stosowania diet odchudzających i preparatów czynnych,
- umieją rozpoznać szkodliwe dodatki do żywności, a podczas robienia zakupów czytają informację żywieniową na produkcie i świadomie dokonują wyboru,
- uczą się także nakrywać i dekorować stoły na różne okazje.
Młodzież w internacie jest instruowana o sposobach przechowywania żywności, aby ta nie stała się zagrożeniem dla zdrowia.
W internacie mamy do dyspozycji aneks kuchenny pod nazwą „Kuchcik”. Dbamy tam o porządek i czystość. Aneks wyposażony jest w kuchnię i piecyk elektryczny, chłodziarkę i kuchnię mikrofalową. Przygotowany posiłek można zjeść przy bufecie lub przy stole. Tablice edukacyjne wykonane przez nas przypominają korzystającym osobom z „Kuchcika” o zasadach zdrowego żywienia. Można tu doskonalić swoje umiejętności kulinarne. Powstają tu dzieła sztuki. Ciekawe przepisy zbierane są w naszej specjalnej „Księdze kucharskiej”.
W klubie opracowujemy zakres obowiązków osoby dyżurującej w stołówce ucząc się tym samym samoobsługi. Śniadania i kolacje serwowane są w bufecie szwedzkim. Dbamy również o okolicznościowy wystrój naszej stołówki. Przed Świętami Bożego Narodzenia klub dekoruje ją do wieczerzy wigilijnej, która zawsze jest najważniejszą wspólną uroczystością naszej społeczności.
Klub ma wpływ na sektor żywienia w internacie. Przeprowadzamy ankiety zadowolenia z pracy stołówki i jadłospisu. Wyniki omawiamy z Panią Kierownik internatu.
Jesteśmy klubem otwartym na każdego Wychowanka i Jego pomysły. Zapraszamy serdecznie.
Wychowawca Marzena Walczuk